PERJALANAN HIDUP PENUH BERLIKU

Thursday, December 25, 2008
Perjalanan setiap manusia pasti ada pahit dan manis…ada yang mampu membuat hati menangis…ada yang mampu mengembirakan hati…pabila datang yang menggembirakan hati…manusia ini terleka dan terlupa…bahawa itu salah satu dugaan dari Yang Maha Esa…pabila datang yang membuat hati menangis…manusia juga terlupa bahawa Dia sedang menguji kita…kita manusia harus sedar dan tahu…tidak setiap apa yang kita inginkan itu adalah yang terbaik untuk diri kita…dan kita juga harus tahu bahawa…setiap apa yang kita perolehi tetapi tidak kita sukai nya…mungkin itulah yang terbaik untuk diri kita…hanya Allah Yang Maha Mengetahuinya…walau apa dugaan dan cabaran yang mendatang…hidup perlu diteruskan…walau bagaimana kita rasa tidak bergunanya diri ini…hidup perlu diteruskan…walau macam mana hancur sekali pun hati ini…hidup perlu diteruskan…walau seteruk mana hati menangis…hidup perlu diteruskan…walau apa pun yang berlaku hidup perlu diteruskan….

Jangan biarkan diri anda kesal dan jangan pernah anda berprasangka bahawa anda mampu menghentikan dinding supaya tidak jatuh, menahan air supaya tidak mengalir, menahan angin supaya tidak bertiup dan menjaga kaca supaya tidak pecah. Ini adalah tindakan dan sikap yang tidak benar, walaupun hak itu tidak kita inginkan. Apa yang telah ditentukan tetap terjadi. Apa yang diputuskan tetap akan berlaku. Apa sahaja yang telah ditulis oleh Allah tetap akan terlaksana. Allah berfirman:

Ertinya:”Maka barangsiapa yang ingin (beriman) hendaklah ia beriman dan barangsiapa yang ingin (kafir) maka biarlah ia kafir.” Surah Al-Khafi: ayat 29


No comments: