MENGAPA MESTI ADA DUGAAN?

Thursday, December 25, 2008
Mengapa dalam hidup kita mesti ada dugaan, mesti ada masalah dan mesti ada cabaran,walaupun kita tak pernah minta.

Walau apa jua masalah, musibah dan malapetaka yang melanda Anda, jangan mudah menyerah kalah dan hanya tahu menyalahkan nasib. Ini dugaan dari Tuhan, untuk menguji sejauh mana keimanan kita dan supaya kita menjadi lebih kuat menghadapai segala cabaran yang mendatang di masa hadapan.

Setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya. Dalam kesusahan ada kesenangan dan kesusahan tu mengajar kita untuk menjadi seorang yang kental, kuat semangat dan tabah . Orang-orang yang kuat berusaha dijanjikan kejayaan dan kesenangan, mereka berhak menerimanya kerana telah mencuba sehabis daya.

Mengapa mesti ada dugaan dalam hidup? Ia untuk mematangkan, mendidik dan membuat kita berkembang dari segi mental, spiritual dan jati diri. Tanpa dugaan hidup, takkan ada adventure, kematangan dan ‘next level’ dalam perjalanan hidup kita.

Dugaan muncul dalam segenap aspek, tak kira kecil atau besar, ia memang akan tetap ada. Tak kira dalam kewangan, pekerjaan mahupun perhubungan.

Kita takkan terlepas dari buat silap, tapi dari kesilapan itu, kita belajar sesuatu yang mungkin takkan kita jumpa bila hidup kita asyik senang tanpa sedikitpun cabaran. Otot tubuh badan kita, jika dilatih akan menjadi semakin kuat.

Ini sama juga dengan ‘otot’ dalam diri kita, iaitu minda, spiritual, jiwa dan roh kita. Semakin dilatih, semakin kuat.

Dugaan dan cabaran dan masalah datang untuk ‘melatih’ jiwa kita menjadi semakin kuat, sepertimana otot fizikal yang ada pada tangan, kaki kita. Kesannya, Anda jadi matang, bijak dan mampu membuat keputusan dengan berhemah, bukan yang kelam kabut, panik atau bingung.

Jadi, jangan sesekali menyerah kalah pada masalah. Mesti ada cara untuk menyelesaikannya.

Anda hanya perlu berusaha dan yakin dengan petunjuk Yang Maha Esa. Lihat orang-orang yang berjaya, mereka tak pernah menyerah kalah bahkan tak nak menyerah kalah, tapi merubah strategi untuk menang bila berdepan masalah.

Sesusah susah Anda, ada lagi orang yang lebih susah dari Anda. Bersyukur dan berusaha memajukan diri adalah 2 perkara terbaik yang patut Anda lakukan sekarang ini. Akhir kata, jangan jadikan masalah sebagai penghalang kemajuan diri.

Di bawah ni klip video untuk inspirasi. Moga ia membangkitkan semangat dan memberi motivasi.1 comment:

Anonymous said...

Bila kita berusaha, barulah terasa kemanisan kejayaan tu..

kalau ada dugaan, baru ada semangat dan 'force' utk survive..

-aa