PERCAYA

Wednesday, January 30, 2008
Kadangkala kita akan bertemu dengan orang akan memberi suatu perasaan aman kepada kita.Berada disisinya kita akan berasa lebih tenteram dan lebih baik.Berada disisinya juga kita akan berasa terlindung.

Apakah yang menyebabkan wujudnya perasaan aman, tenteram dan terlindung itu?

Dia mempercayai kita dan tidak mencaci keburukan kita yang sememangnya terdapat pada semua orang.Dia tidak bertindak seperti polis dan menghina.Sudah tentulah orang yang mampu membuat kita berasa aman dan juga mententeramkan hati kita adalah seseorang yang mempunyai ketenteraman hati dan aman.Adalah mustahil seseorang itu memberikan sesuatu yang tidak dimilikinya kepada orang lain.

Apakah yang menyebabkan seseorang itu mempunyai ketenteraman hati? Jawapannya ialah KEPERCAYAAN.Kepercayaan asas kehidupan.Tanpa kepercayaan tidak akan ada hidup yang sejati.Tanpa kepercayaan akan menyebabkan kekacauan dan kesusahan.Tanpa kepercayaan hidup ini akan dirasakan serba mengelisahkan dan membingungkan hinggakan tidak sesuai dinamakan hidup lg.

Sebenarnya kepercayaan itu sesuatu yang amat penting sebagai asas meneruskan kehidupan dengan berani.Kehidupan rohani sama seperti kehidupan jasmani yang terdapat 3 asas iaitu :

Pertama : Percaya kepada hidup
Kedua : Percaya kepada orang lain
Ketiga : Percaya kepada diri sendiri.

No comments: