OCCUPATION vs VOCATION

Monday, August 23, 2010
Apa itu kerja? Semestinya kerja yang kita lakukan kerna wang.Bagaimana plak dengan vocation???

Vocation membawa maksud perjuangan hidup iaitu apa yg kita perjuangkan mengikut perasaan/suara hati ataupun komitmen yg wajar dilakukan.

Ubah mind setting kita kepada sukarelawan dan bukan pekerja semata-mata.Pekerja mempunyai huraian/task kerja.Tetapi sukarelawan memiliki perjuangan.Beza antara huraian kerja dan perjuagan adalah jelas.Kerja datang dari majikan dan pekerja mesti melakukannya samada rela atau tidak.Manakala perjuangan bersifat dalaman iaitu dari diri sendiri dan kita akan menawardiri kpd perjuangan.


Motivasi kerja datangnya dari luar manakala motivasi perjuangan datangnya dari dalam diri sendiri.

Sesiapa tidak boleh memberhentikan atau membuang sukarelawan tetapi pekerja bilamasa boleh dibehentikan.Semangant, keghairahan serta keikhlasan perjuangannya menjadikan hasil kerja sukarelawan sering kali lebih baik daripada pekerja biasa.

Perjuangan ini tidak semestinya perkara hebat seperti megubati penyakit kanser ataupun mebasmi kemiskinan, tapi ia adalah perjuangan yang berbaloi untuk diperjuangkan tak kira apa jua profesion kita.Selagi kita tak melihat kerja kita sebagai perjuangan, selagi itu kita tak menemui semangat dan keghairahan yg mampu menjadikannya kerjaya yang hebat.

Akhirnya, kita perlu menjadi sukarelawan yg berguna ; membawa jalan penyelesaian yg diperlukan oleh organisasi kita. 
MARILAH KITA MEMILIKI PEMIKIRAN SUKARELAWAN dan BUKANNYA PEKERJA

2 comments:

Anonymous said...

owh..vocation ke.. isk3 bahasa canggih sgt huhu

aa

Anonymous said...

huhu...kekadang bahasa kena tinggi..