BELAJAR DARI ALAM VI

Monday, May 24, 2010
Allah anugerahkan kepada kita mata untuk meihat, telinga untuk mendengar, akal untuk berfikir dan hati untuk mentafsir.Oleh itu manfaatkanlah.

Angsa ?? Apakah hebat sangat angsa ini sehingga kita perlu belajar daripadanya.Banyak yang boleh kita pelajari, cukuplah sekadar 2 fakta.Ia sudah memadai jika kita benar-benar mempraktiknya.
 
Setiap kali angsa mengipas kepaknya ketika terbang, ia membantu angsa-angsa lain yang terbang dibelakangnya.Dengan terbang beramai-ramai dalam bentuk formasi 'V',angsa-angsa di belakang mempunyai kuasa terbang lebih tinggi daripada berterbangan sendirian.
 
Jika kita berkongsi matlamat yang sama dengan rakan & juga mempunyai rasa kebersamaan, maka semakin mudah & cepat untuk mencapai ke 'destinasi' yang hendak dituju.
 
Jika ada angsa yang sakit atau ditembak jatuh, 2 ekor angsa akan keluar dari formasi dan mengikuti angsa yang jatuh untuk melindungi dan memberikan bantuan.Mereka akan menunggu angsa yang jatuh tadi sehingga boleh terbang semula atau dipastikan sudah mati.Kemudian mereka akan kembali ke dalam formasi 'V'.
 
Bantulah rakan kita yang dalam kesusahan.Inilah sistem jaminan yang penting dalam berpasukan.Inilah konsep takaful, iaitu saling tolong menolong.Dengan ini, rakan-rakan akan rasa selamat & bersemangat dalam kerja.

BEKERJALAH SECARA BERPASUKAN DENGAN PENUH KEPERCAYAAN ANTARA SATU SAMA LAIN
 

No comments: