DARI AL-QURAN

Sunday, May 30, 2010
Hari minggu lepas, cuti-cuti Malaysia ke Terengganu besempena Sambutan Hari Guru PASTI Malaysia.Cuaca di sana lebih kurang sama cuaca di Utara Malaysia.Bagi yang bekeluarga,hari minggulah hari bersama keluarga.Kebiasaannya masa berharga dimanfaat di waktu siang, akan tetapi sekarang ia sebelah malam dimanfaatkan berikutan perubahan cuaca.

Benarlah ayat-ayat Allah di dalam surah Al Lail.Kita mampu melakukan pelbagai aktiviti & kerja samada siang atau malam.

Demi (perhatikan) malam apabila telah diliputi kegelapannya. (Bagaimana keadaan makhluk di saat itu?).Dan (demi) siang apabila telah terang.Dan (demi) Yang Menjadikan lelaki dan perempuan.Sesungguhnya usaha kamu bermacam-macam. Ayat 1-4 Surah Al Lail


Allah menganjurkan kepada hamba-Nya iaitu kita supaya memperhatikan suasana perubahan udara malam dengan siang, lalu memperhatikan bagaimana kesibukan semua makhluk di saat itu. Untuk menunjukkan betapa besar kekuasaan Allah dan rahmat-Nya dalam membuat sedemikian rupa, sebab keduanya tidak sunyi dari hikmat rahmat Allah yang melimpah ruah kepada semua makhluk-Nya, baik jin, manusia, binatang maupun tumbuh-tumbuhan. Allah juga menyatakan bahwa usaha manusia beraneka macam ada yang baik dan ada yang buruk. bermacam-macam.

Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan.Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan.Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

No comments: