BELAJAR DARI ALAM IV

Tuesday, April 13, 2010
Sebelum azam 5 hari untuk out station memenuhi tuntutan semasa menuju tempat yg masih banyak hutan belantara di hulunya dengan update sedikit blog ni.Pastinya bila disebut hutan, kita akan berjumpa/terbayang pelbagai haiwan dan serangga.

Antaranya,labah-labah yang sering membuat sarangnya di antara pepohon besar.Sarangnya selalu terkoyak/rosak apabila sesuatu besar merempuhnya.

Dalam ayat 41 Surah Al-Ankabut disebut tentang sarang labah-labah sebagai tempat yang paling rapuh. Ia bukan tempat yang aman. Apa pun yang berlindung di sana akan binasa. Bahkan jantannya disergapnya untuk dihabiskan oleh betinanya. Telur-telurnya yang menetas saling berdesakan hingga saling memusnahkan.

Oleh itu, janganlah kita membuat tempat berteduh seperti sarang labah-labah.

Apapun kita masih boleh mengambil positifnya sang labah-labah ini iaitu sikap labah-labah yang smart.Dia membina sarang dan duduk senang sepanjang masa. Konsepnya seperti bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian. Susah membina sarang berbaloi untuk hidup senang. Hanya orang smart akan dapat smart living melalui smart earning.

Kaedahnya seperti menanam pokok pisang; menanam sekali makan selamanya.

Moral of story: Hidup memang perlu smart.

No comments: