MAULIDUR RASUL, MEMPERINGATI atau ADAT

Friday, March 21, 2008

Sekadar renungan bersama, apa yang sy dapat dari khutbah Jumaat oleh Menteri Besar Kelantan, Tn Guru Nik Abd Aziz di Masjid Al Bukhari, Alor Setar, Kedah.

Maulidur Rasul merupakan sambutan yang dibuat di zaman solafussoleh.Zaman sebelumnya samada dizaman Rasulullah,sahabat serta tabi’en tidak diadakan sambutan tersebut.

Sambutan tersebut diadakan selepas orang Islam melihat golongan Yahudi menyambut hari kelahiran Isa pada setiap 25 Dis dimana diberi cuti pada hari tersebut.

Bermula dari situlah, sambutan Maulid diadakan.Tidak salah sambutan maulid diadakan.Jangan sekadar ia diadakan tidak lebih daripada adat saja.

Sambutan Maulid adalah sambutan kelahiran Baginda SAW.Ia sama seperti manusia lain.Baginda sama seperti kanak-kanak kampung yang lain.Perbezaannya ketika usia 40tahun.Kerana usia 40tahun, Baginda diangkat menjadi Rasul.

Perbezaan antara manusia dengan aku (Nabi Muhammad) adalah wahyu dr Allah SWT.

Beza Nabi Musa dengan kaumnya adalah wahyu, beza Nabi Isa dengan kaumnya adalah wahyu.Begitu juga Nabi Muhammad, beza dengan manusia lain adalah wahyu.

Sepatutnya, yang lebih diraikan dari Maulidur Rasul adalah Nuzul Al Quran 17 Ramadhan kerana turunnya 30 juzuk yang terkandung di dalamnya segala-galanya.Ini yang lebih penting.

Kewajipan bagi seorang Rasul yang mendapat wahyu ialah menyampaikan.Andai kita tidak menuruti segala perintah dan tegahan yang terkandung dalam Al quran dibawa oleh Rasululullah, kejayaan pada diri sekadar separuh iaitu hanya di dunia sahaja.

Marilah kita mengamalkan seperti yang kita baca & minta dalam Al Fatihah.

"Tunjukkan kami jalan yang lurus” Jalan yang lurus dari segi ekonomi, lurus dari segi pergaulan, lurus dari segi syariat serta lurus dari segi kehidupan seharian.


WALLAHULAM

No comments: