SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN

Monday, September 28, 2009

Khas buat adik-adik yg sedang bertungkus-lumus berjuang dengan PMR pada minggu depan dan SPM yg bakal mendatang…

Diharapkan adik-adik sekalian tabah menjawab segala soalan yg mendatang dengan jayanya. Semoga segala usaha dan tensen adik-adik mengadap buku-buku pelajaran yg membosankan tu bakal membuahkan hasil di saat menghadapi peperiksaan yg boleh dikatakan penting ni…

Yakin Boleh!! :D

Untuk melegakan tensen dan menaikkan semangat, mari kita sama-sama layan video di bawah ni…


Rokok & Puasa

Wednesday, September 23, 2009

Bulan Puasa = 12 jam daripada 24 jam tak merokok
Bulan Tak Puasa = Setiap 12 minit daripada 24 jam merokok


Apakah hubungannya?

Bagaimana di bulan puasa, rokok dapat dikekang tetapi 11 bln lain tak?


Nak tahu jawapannya? Tanyalah kepada mereka, si perokok.


Fikir-fikirlah dan renungkan video di bawah ni ya..


One Journey

Friday, September 18, 2009
“QUALITY is a JOURNEY but not a DESTINATION” iaitu satu perjalanan yang sentiasa menuntut kepada perubahan, perubahan untuk mencapai yang terbaik itu sentiasa berjalan hingga tiada penghujungnya. Maka kita perlu bekerja dan terus bekerja hingga akhir hayat untuk terus mengejar kualiti hidup dalam memperhambakan diri pada Allah. Hanya kembali kepada Allah hidup kita akan kembali tenang.

Kejayaan sebuah qualiti hidup amat bergantung kepada;
1. Istiqamah- dalam mencapai qualiti hidup seorang hamba
2. Sistematik- dalam mengatur hidup kearah mencapai qualiti hidup hamba
3. Optimis- dalam usaha mencapai kejayaan

Ayuh! kita bangkit semula.

“Focus on the journey, not the destination. Joy is found not in finishing an activity but in doing it.” - Greg Anderson

Salam Aidilfitri

Thursday, September 17, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.MAAF ZAHIR & BATIN

Untuk Sentiasa BertenangAda beberapa cara untuk melatih diri Anda bertenang sentiasa, bertenang ketika membuat kerja-kerja rumah (jika Anda suri rumah), bertenang ketika membuat kerja di tempat kerja, bertenang ketika mengulangkaji pelajaran.


1. Latih diri melalui kekerapan berdoa. Doa bukan sekadar selepas sembahyang, tapi ia juga boleh dilafazkan selalu di dalam hati.


Ambil masa beberapa saat, tutup mata, tenangkan jiwa lalu minta pada Allah supaya Anda hati Anda ditenangkan selalu, emosi Anda tenang selalu, Anda ditemukan dengan situasi-situasi yang sentiasa menenangkan.


2. Latih diri bertenang ketika sembahyang, selepas sembahyang dan ibadah-ibadah lainnya. Bekerja, belajar dan berniaga adalah salah satu bentuk ibadah. Cuba tenangkan diri selalu. Be in control.


Latih diri Anda bertenang selalu ketika melakukannya, wujudkan keseronokan supaya fikiran Anda terfokus. Ada orang rajin menjaga sembahyang simply sebab dia seronok merasai ketenangan yang timbul ketika bersembahyang.


3. Latih diri bertenang dengan membuat latihan pernafasan. Ketenangan minda banyak dipengaruhi oleh pernafasan kita.


Tarik nafas dalam kiraan 7 saat, tahan selama 3-5 lima saat (atau 7 saat) kemudian hembus perlahan-lahan dalam kiraan 7 saat juga. Lakukan banyak kali dalam sehari. Selain menenangkan, ia membuat fikiran Anda lebih positif kerana latihan pernafasan teratur membuang semua fikiran-fikiran negatif.


4. Jalani hidup dengan penuh kawalan pada emosi Anda, fikiran Anda, kata-kata Anda dan perbuatan Anda. Bila Anda latih diri untuk mengawal semuanya, Anda akan terdorong untuk bertenangan kerana hanya dengan ketenangan, Anda dapat mengawal emosi, fikiran dan kata-kata.

Siapa Lebih Hebat?

Saturday, September 12, 2009

"Aku akan rasa hebat kalau aku dijemput ke pejabat presiden,"kata lelaki pertama.

"ah, itu tak hebat.Kalau aku dijemput ke pejabat presiden dan presiden berjabat tangan dengan ku,"kata lelaki kedua.

"Itu pun masih belum hebat.Bukan sahaja presiden berjabat dengan aku, malah presiden berbual-bual dengan aku.Itu baru hebat,"kata lelaki ketiga.

"Aku rasa itu pun tak hebat,"kata lelaki keempat.

"Apa yang lebih hebat?"

"Aku ke pejabat presiden dan ketika itu presiden sedang bercakap telefon.Melihat aku datang, tuan presiden serta merta meletakkan telefon untuk meraikan aku."

"Hebat..."ujar mereka hampir serentak.

Namun lelaki kelima masih diam.Selamba.

"Bagaimana denganmu?"

"Aku datang ke pejabat presiden.dan telefon dimejanya berdering..Tuan presiden mengangkatnya, lalu berkata kepadaku,"Panggilan telefon ini untukmu!" Perlahan tetapi jelas kata-kata lelaki kelima.

"Ha..ha..ha..Kamu memang benar-benar hebat,"kata mereka kepada lelaki kelima.

Moral of story : Orang yang hebat mempunyai harga diri yang tinggi.Mereka tidak meletakkan harga diri mereka berdasarkan "Orang Besar" yang mereka kenali.
Oleh sebab itu, mereka tidak perlu membodek sesama manusia.Sebaliknya mereka merasa merdeka untuk bersuara dan menyatakan kebenaran tanpa dibelenggu oleh takut atau
inferiority complex.