SATU HATI II

Thursday, April 30, 2009
Sambung lagi SATU HATI ...

Satu hati tiada penghujungnya selagi masih ada busuk hati, PHD (Perasaan Hasad Dengki), tidak boleh tgk orang lebih dari diri. "Kalau aku takdapat, orang pun takleh dapat gak". " Aku takleh tgk dia maju, tgk la sok lingkup la kedai dia aku santau."

Kalu ni ada, macam mana nk satu hati ??

Watak Abdullah bin Saba’ yang menjadi dalang permusuhan dan provokasi di antara kumpulan Saidina Ali dan Saiditina Aisyah sehingga tercetus Perang Jamal mesti ada dikalangan kita.Samada ia dari kalangan bangsa sendiri atau bangsa lain.

Akhirnya, Ia mendatangkan 1001 perkara yang pasti sahaja tidak menyenangkan. Sejarah telah membuktikan bahawa fitnah, ketidaksefahaman, salah faham telah mencetuskan pelbagai perkara yang boleh mencalarkan hubungan sesama kita. Mengapa perlu diulang kembali kesilapan yang pernah berlaku satu ketika dahulu. Orang Islam adalah orang yang bijak, dan orang yang bijak tidakkan jatuh ke dalam lubang yang sama berulang-kali. Dan orang yang paling bijak adalah orang yang belajar dari kesilapan/pengalaman orang lain.

SATU HATI

Monday, April 27, 2009
Sudah lama xupdate blog.Sekadar manjadi pembaca kpd blog yg lain.

Pasti semua tahu keadaan Malaysia & Melayu sekarang.

Kita bangsa Melayu tidak sama seperti bangsa Cina.Bangsa Cina mampu bersatu dalam perkara yang berkaitan survival bangsa walaupun berlainan ideologi.

Tetapi kita, tidak mampu bersatu demi survival bangsa malah berpecah atas sesuatu kepentingan.Andai kata, kita mengabaikan semangat kebangsaan, kita masih boleh bersatu dalam survival ummat. Inipun kita tidak mampu capai.

Melayu begitu sinonim dengan Islam. Akan tetapi Melayu lah yang antonim dengan hal berkaitan survival ummat & Islam. Mengapa ini berlaku ?

Lu pikir la sendiri ...
BILAKAH LAGI KITA SEMUA SATU HATI ?
BILAKAH LAGI KEAMANAN AKAN DIKECAPI ?
BILAKAH LAGI ISLAM AKAN DIJULANG TINGGI ?
BANGUNLAH WAHAI UMMAH KITA SATU HATI ..

Sinar

Saturday, April 18, 2009

Hidup tak selalunya suram....
setelah mendung berarak pergi...
sinar pasti muncul kembali!

Nak Ke Tak Nak ?

Monday, April 06, 2009
KATAKAN TAK NAK

KATAKAN NAK / YAFAMILY

Wednesday, April 01, 2009


Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini, syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti, dalam hanya beberapa hari?

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan, akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja.Melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak.


Bukankah begitu?Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah anda makna "FAMILY"?

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU


" HARGAILAH KELUARGA ANDA "