JANGAN MEMPERBODOHKAN ORANG LAIN

Monday, March 24, 2008
Orang bodoh sebenarnya menentang arus kerana disekeliling kita ini lebih senang mencari orang pandai daripada orang bodoh.Pandai bukan bermakna lulusan universiti.Itu pandai akademik.Pandai disini adalah dari segala hal – kehidupan, pergaulan, pekerjaan dan lain-lain lagi.Tak perlu risau jika tak berpeluang berada dalam universiti kerana terdapat jugak yang bodoh serta kaku.Adakalanya kerana “title” atau sijil saja.tak lebih dari itu.

Bagaimana hendak menguji orang sebegini..Buat-buat bodoh dan bertanya pada orang tersebut tentang ssesuatu yang jawapannya sudah ada dalam “poket” kita.Jika jawapan menyimpang jauh, sahlah dia memperbodohkan kita.Orang yang pandai akan segera mengakui, “ itu saya tak tahu,tolong terangkan..”.


Jangan diamalkan perangai suka memperbodohkan orang.Mungkin di depan kita terdapat orang yang lebih jauh pandai daripada kita.Susah nanti apabila jadi bahan gelak orang lain.BERCAKAP HANYA APA YANG TAHU SAHAJA, TIDAK TAHU BERTANYA.JANGAN MALU BERTANYA BAGI BELAJAR

MAULIDUR RASUL, MEMPERINGATI atau ADAT

Friday, March 21, 2008

Sekadar renungan bersama, apa yang sy dapat dari khutbah Jumaat oleh Menteri Besar Kelantan, Tn Guru Nik Abd Aziz di Masjid Al Bukhari, Alor Setar, Kedah.

Maulidur Rasul merupakan sambutan yang dibuat di zaman solafussoleh.Zaman sebelumnya samada dizaman Rasulullah,sahabat serta tabi’en tidak diadakan sambutan tersebut.

Sambutan tersebut diadakan selepas orang Islam melihat golongan Yahudi menyambut hari kelahiran Isa pada setiap 25 Dis dimana diberi cuti pada hari tersebut.

Bermula dari situlah, sambutan Maulid diadakan.Tidak salah sambutan maulid diadakan.Jangan sekadar ia diadakan tidak lebih daripada adat saja.

Sambutan Maulid adalah sambutan kelahiran Baginda SAW.Ia sama seperti manusia lain.Baginda sama seperti kanak-kanak kampung yang lain.Perbezaannya ketika usia 40tahun.Kerana usia 40tahun, Baginda diangkat menjadi Rasul.

Perbezaan antara manusia dengan aku (Nabi Muhammad) adalah wahyu dr Allah SWT.

Beza Nabi Musa dengan kaumnya adalah wahyu, beza Nabi Isa dengan kaumnya adalah wahyu.Begitu juga Nabi Muhammad, beza dengan manusia lain adalah wahyu.

Sepatutnya, yang lebih diraikan dari Maulidur Rasul adalah Nuzul Al Quran 17 Ramadhan kerana turunnya 30 juzuk yang terkandung di dalamnya segala-galanya.Ini yang lebih penting.

Kewajipan bagi seorang Rasul yang mendapat wahyu ialah menyampaikan.Andai kita tidak menuruti segala perintah dan tegahan yang terkandung dalam Al quran dibawa oleh Rasululullah, kejayaan pada diri sekadar separuh iaitu hanya di dunia sahaja.

Marilah kita mengamalkan seperti yang kita baca & minta dalam Al Fatihah.

"Tunjukkan kami jalan yang lurus” Jalan yang lurus dari segi ekonomi, lurus dari segi pergaulan, lurus dari segi syariat serta lurus dari segi kehidupan seharian.


WALLAHULAM

SINAR..

Friday, March 14, 2008

Sudah seminggu perubahan politik Negara berlalu.Terdapat negeri yang bersinar di bawah bulan penuh.Trdapat juga yg bernaung di bawah bulan sabit.

Apa yang pasti, moga perubahan yang berlaku menjadi iktibar dan seterusnya bergerak menuju matlamat yang asas iaitu mujtama’ muslim ( masyarakat muslim) serta daulah Islamiyah ( negeri berlandaskan Islam)Bagi yang penah menghadiahkan penyapu,manfaatkanlah wahai tukang penyapu di sector awam baik di sector swasta apatah lagi yg melibatkan pesakit bertaraf elit.Putrajaya contohnya. HEHE

Moral :

Ketabahan adalah lebih hebat dari kekuatan