Yang mana menjadi PILIHAN HATI

Wednesday, August 29, 2007

harvesting season

Monday, August 20, 2007I was at my village, Kepala Batas over the weekend and it was harvesting season. the fields were unbelievably gold with riped paddy and the birds....they were everywhere...celebrating the season.

icebow

Wednesday, August 08, 2007


Subhanallah... cantiknya...

Antara petikan dari akhbar

LANGKAWI, 6 Ogos (Bernama) -- Kemunculan secara tiba-tiba fenemena luar biasa pelangi penuh yang dipanggil "icebow" di ruang angkasa Langkawi hari ini menarik perhatian para peserta dan media yang membuat liputan Dialog Antarabangsa Langkawi (LID) 2007.

Beberapa dozen jurufoto yang membuat liputan LID telah begegas untuk mengambil gambar pelangi penuh yang mengelilingi matahari pada kira-kira jam 2.40 petang, sebelum ia hilang kira-kira 20 minit kemudiannya.

Bukan sahaja jurufoto yang tertarik dengan fenomena itu, Menteri Kerja raya Datuk Seri S. Samy Vellu, yang turut menghadiri LID, juga turut kelihatan di kalangan orang ramai mengagumi pemandangan yang jarang-jarang dapat dilihat itu.

"Icebow" adalah satu fenomena yang sama dengan kejadian pelangi, terbentuk melalui biasan cahaya matahari melalui awan yang mengandungi kristal ais, bukan titisan halus hujan atau titisan air yang terkandung dalam udara.

Kristal ais itu adalah dari awam "cirrus" berada pada satu kawasan yang mempunyai jejari yang luas dan berada pada satu ketinggian tertentu bagi membolehkan fenomena itu berlaku.

Angin juga tidak boleh ada pada waktu itu dan matahari berada pada altitud kurang 34 darjah untuk membolehkan kewujudan "icebow" itu.

Jalan Jauh ke Kampus

Saturday, August 04, 2007


Jalan Jauh ke Kampus mengisahkan kegigihan Farid bagi mencapai cita-citanya bergelar hafiz.Pada mulanya, Farid hampir berputus asa, namun galakan ibubapa dan kakaknya membuatkan dia bertahan.
Ujian demi ujian menguji ketabahan Farid.Ternyata bukan mudah untuk bergelar hafiz Al Quran.Farid diuji dengan tiga kematian ahli keluarga terdekatnya secara berturutan.
Bermula dengan kematian ayah, Encik Lokman kerana kanser, kesedihan terus membelenggu hidupnya.Pn Halimah mengikut jejak ayahnya.Begitu juga dengan abang sulongnya, Fahmi.
Alhirnya, berkat kesabaran dan sokongan padu ahli keluarganya, Farid berjaya bergelar hafiz.Langkahnya tidak terhenti di situ.Dia mahu membuktikan hafiz al Quran juga boleh hidup seperti orang lain.Farid mengambil peperiksaan SPM dan berjaya melanjutkan pelajaran ke kolej.